İZMİR JEOTERMAL SEFERİHİSAR TERMAL TEDAVİ MERKEZİ

Seferihisar | 2016 | Termal Tedavi ve Kür Merkezi / Termal Otel

İzmir’in Seferihisar İlçesi, Doğanlar Bölgesi’ne yapılması öngörülen Termal Tedavi ve Kür Merkezi’nin konumlanacağı alanın ulaşım aksında mevcut olan tarihi taş duvarlar, tasarımın çıkış noktasını oluşturarak konaklama ve tedavi fonksiyonlarının naif bir tavırla birbirinden ayrışmasını sağlar. Kuzey-güney ve doğu-batı aksında uzanan taş duvarlar aynı zamanda sirkülasyon akslarına referans verir. Alanın doğu boşluğunda konumlandırılan açık otopark alanını, konaklama ve tedavi merkezilerinin girişleri karşılar. Tedavi fonksiyonlarını barındıran kütle kapalı havuzlar, doktor odaları ve termal tedavi ve kür merkezi olacak şekilde üç ana birimden oluşur. Davetkâr giriş lobisi kullanıcıları ana birimlere aktarır. Söz konusu üç ana birimin çevrelediği açık avlu ile tüm kullanıcıların dahil olabileceği kamusal bir boşluk yaratılır. Kapalı ve açık havuzların bulunduğu bölümde gün ışığından maksimum oranda yararlanılması kurgulanmış olup, özellikle batı aksında bir yerleşim tercih edilmiştir. Tedavi fonksiyonlarını barındıran kütlenin zemin katında, termal banyo ve hamamlar ile saunalar yer alırken, zemin kattan güneye doğru geri çekilen birinci katta tedavi amaçlı bireysel ve grup egzersiz salonları ile fitness salonu konumlanır. Birinci katın zemin kattan güneye doğru geri çekildiği alan ise; kullanıcılara görsel ve fiziksel kullanım sunacak olan yeşil teras olarak düzenlenmiştir. Kuzey güney aksında bulunan taş duvarın çevrelediği yarı açık sirkülasyon aksı, kullanıcıları içerisinde konaklama, konferans salonu ve restoran mekanlarını barındıran kütlelere ulaştırır. Cam paneller aracılığıyla gerektiğinde tam kapalı duruma geçebilen söz konusu sirkülasyon aksında iklimsel konforun sağlanması da düşünülmüştür. Giriş kütlesi konferans salonu, lobi ve restoran mekânlarını termal otel bölümünden, fiziksel teması koparmadan sadece kitlesel bir etkiyle üçüncü boyutta, ayırır. Konaklama birimlerini içeren termal otel kütlesi, özellikle güney aksına yönlendirilmiş ve böylece manzaraya açılan konaklama birimleri elde edilmiştir. Termal otelin baktığı güney cephesinde konumlanan açık havuz ile manzara vurgusu kuvvetlendirilmiştir. Zemin katta batı aksı yönünde geri çekilen konaklama kütlesi, gölgelikli bir güneşlenme terasına imkan vermekte ve söz konusu güneşlenme terası, açık havuz alanı ile tenis kortunu birbirine bağlayan ara mekana dönüşmektedir. Bu kapsamda öngörülen tasarım kurgusuyla; tedavi ve konaklama fonksiyonlarının fiziksel bağı zayıflatılmadan naif bir tavırla birbirinden ayrışması ve içerisinde yer alacağı arazinin tarihsel ve fiziksel bağlamlarıyla (taş duvar kurgusu) ilişki kurarak şekillenmesi hedeflenmiştir. Nitekim bu sebeple, bölgede bulunan mevcut hamamların da korunması öngörülmüştür. Kullanıcılarına sağlık ve konfor sunacak araziyle uyumlu bu tasarım kurgusundan, gelecekte çevresinde oluşacak yapılara öncülük etmesi beklenmektedir.